Haku

Lasten ja nuorten kirjasto

Lapsille ja nuorille on tilaa ja lainattavaa pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla, kaikissa lähikirjastoissa ja kirjastoauto Röllissä. Kirjastossa voit myös osallistua tapahtumiin ja viettää aikaa lukien, leikkien ja pelejä pelaten.

Kirjastosta voit lainata kirjoja, elokuvia, konsolipelejä, lautapelejä, sarjakuvia, lehtiä, musiikkia ja nuotteja.

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Kirjastokortin saat pääkirjaston infotiskiltä, mistä tahansa lähikirjastosta tai kirjastoauto Röllistä. Alle 15-vuotiaalla on oltava huoltaja mukana.

Lasten-ja nuortenkirjastotyön maskotti on lukusammakko Lulu. Lukusammakon on suunnitellut kuvittaja Terese Bast.

Lasten- ja nuortenpalveluiden Instagram-tili on nimeltään Lulugram. Lulugramissa kuulet kirjaston tapahtumista, saat kirjavinkkejä ja pääset seuraamaan kirjastolaisten touhuja.

#lapset #nuoret #some #instagram #lasten ja nuorten kirjasto #lulu #lulugram

Lukusammakko Lulu

Valtakunnallinen lasten ja nuorten kokoelma

kuvitus lasten ja nuorten kokoelma

Valtakunnallinen lasten ja nuorten kokoelma on avautunut Ellibsiin. Täältä löydät paljon luettavaa ja kuunneltavaa!

Lukemista lapsille


Lukemista nuorille


Lasten ja nuorten tapahtumat


Varhaiskasvatus

Kirjasto palvelee varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen ryhmiä seuraavasti:

 • Ryhmät voivat tilata aineistopaketteja, jotka voi noutaa haluamastaan kirjastosta tai kirjastoautosta.
 • Kirjastopedagogit palvelevat sekä kouluilla että kirjastossa. Myös etäyhteys on mahdollinen.
 • Kirjastopedagogit kirjavinkkaavat eli kertovat ryhmälle valitsemistaan kirjoista. Kirjavinkkaus kannustaa lukemiseen, tekee tunnetuksi kirjaston aineistoa ja esittelee uutuuksia. Kirjavinkkari kertoo jotain kirjan henkilöistä, juonesta tai tapahtumista, kuitenkaan paljastamatta liikaa kirjasta.
 • Ryhmät voivat käydä kirjastossa palauttamassa ja lainaamassa aineistoa myös ennen aukioloaikaa. Kaikista käynneistä sovitaan aina etukäteen oman kirjaston kanssa. Kirjastossa voi olla yksi ryhmä kerrallaan.

Kirjastokäynnit ja satutuokiot

Varhaiskasvatuksen ryhmät ovat aina tervetulleita kirjastoon. Käyntiaika kannattaa varata etukäteen, jos haluat ohjatun käynnin tai käynnin kirjaston normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Mahdollisuuksien mukaan kirjastokäyntiin voidaan sisällyttää myös satutuokio.

Varhaiskasvatuksen pedagogit voivat varata ryhmilleen vakituisen kirjastoajan pääkirjastosta tai jostakin lähikirjastosta kerran viikossa tai harvemmin. Ryhmille voidaan tehdä oma kirjastokortti, joka on voimassa vuoden kerrallaan.

Kirjastossa järjestetään paljon tapahtumia ja ohjattuja hetkiä, joihin varhaiskasvatuksen ryhmät ovat tervetulleita. Tapahtumista ilmoitetaan kirjaston verkkosivuilla. Mahdollisuuksien mukaan tapahtumista tiedotetaan myös suoraan päiväkodeille ja perhepäivähoitajille.

Jos haluat tulla lapsiryhmän kanssa kirjastoon, ota yhteys pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle, puh. 06 325 3545 tai omaan lähikirjastoosi.

Esikoululaisten opastuspaketti

Kirjasto tarjoaa kaikille Vaasan esikoululaisille kirjasto-opastuksen, jossa lapset tutustuvat tarinan kautta kirjastoon ja sen palveluihin. Suuret kuvat tukevat tarinaa, jonka on kirjoittanut kirjailija Heidi Jylhä ja kuvittanut kuvataiteilija Terese Bast. Tarina on tehty yhteistyössä kirjaston henkilökunnan kanssa.  Esikoululaisten opastuspaketti voidaan toteuttaa kaikissa kaupunginkirjaston toimipisteissä, mutta kirjaston henkilökunta voi myös vierailla esikoulussa.

Esikoululaisten kirjasto-opastuksista huolehtivat pääsääntöisesti kirjastopedagogit.

Kun haluat varata kirjasto-opastuksen esikouluryhmällesi, voit ottaa yhteyttä kirjastopedagogeihin tai pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle, puh. 06 325 3545 tai omaan lähikirjastoosi.

Suomenkieliset ryhmät: kirjastopedagogi Leena Seppänen: leena.seppanen@vaasa.fi tai 040 6279 733

Ruotsinkieliset ryhmät: kirjastopedagogi Anna-Maija Koskimies: anna-maija.koskimies@vaasa.fi tai 040 6476 995

Lukupassi

Tule mukaan hauskaan lukuseikkailuun!

  Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut julkaisee lukupassit alle kouluikäisille.

  Lukupassit ovat lapsiperheiden ja varhaiskasvatuksen kulttuuripolun käytössä. Lukupassi tehdään yhdessä aikuisen tai muun lukutaitoisen läheisen ihmisen kanssa. Kirjoja luetaan ja tutkitaan yhdessä, katsellaan kirjojen kuvituksia, tehdään tehtäviä ja jutellaan kirjojen herättämistä ajatuksista ja tunteista.

  Lukupasseja on kolme ja ne on suunniteltu eri ikäisille lapsille. Lukupassin voi tulostaa alla olevista linkeistä:

  • Höyhensaarten lukupassi (alle 3 vuotiaat)
  • Satuseikkailijan lukupassi (3-4 vuotiaat)
  • Tutkimusmatkailijan lukupassi (5-6 vuotiaat)
  • Kaikki lukupassit koostuvat kuudesta inspiroivasta ja mukaansa tempaavasta tehtävästä. Lukupassissa on ehdotuksia sopivista kirjoista, mutta kirjat voi myös vapaasti valita. Kirjasto auttaa mielellään kirjojen valinnassa. Tehtävät eivät liity tiettyyn yksittäiseen kirjaan.

   Lukupassin voi myös noutaa kaikista kirjaston yksiköistä 8.9.2021 lähtien.

   Kun lukupassi on valmis, voi kirjastosta noutaa palkinnoksi kivan Lulu-tarran, jonka voi kiinnittää lukupassiin.

Koulut

Kirjasto palvelee varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen ryhmiä seuraavasti:

 • Ryhmät voivat tilata aineistopaketteja, jotka voi noutaa haluamastaan kirjastosta tai kirjastoautosta.
 • Kirjastopedagogit palvelevat sekä kouluilla että kirjastossa. Myös etäyhteys on mahdollinen videoiden välityksellä.
 • Kirjastopedagogit kirjavinkkaavat eli kertovat ryhmälle valitsemistaan kirjoista. Kirjavinkkaus kannustaa lukemiseen, tekee tunnetuksi kirjaston aineistoa ja esittelee uutuuksia. Kirjavinkkari kertoo jotain kirjan henkilöistä, juonesta tai tapahtumista, kuitenkaan paljastamatta liikaa kirjasta.
 • Ryhmät voivat käydä kirjastossa palauttamassa ja lainaamassa aineistoa myös ennen aukioloaikaa. Kaikista käynneistä sovitaan aina etukäteen oman kirjaston kanssa. Kirjastossa voi olla yksi ryhmä kerrallaan.

Koulujen kirjastokäynnit

Koululaisryhmät ovat aina tervetulleita kirjastoon. Jos haluat ohjatun kirjastokäynnin, asiasta kannattaa sopia hyvissä ajoin, viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua vierailuajankohtaa. Ryhmät voivat sovittaessa tulla kirjastoon myös aamulla ennen kuin kirjasto avataan.

Kirjastopedagogit kirjavinkkaavat eli kertovat ryhmälle valitsemistaan kirjoista. Kirjavinkkaus kannustaa lukemiseen, tekee tunnetuksi kirjaston aineistoa ja esittelee uutuuksia. Kirjavinkkari kertoo jotain kirjan henkilöistä, juonesta tai tapahtumista, kuitenkaan paljastamatta liikaa kirjasta. Kirjavinkkari ei koskaan paljasta, miten tarina päättyy, se jää lukijan selvitettäväksi.

Vinkkaus voidaan sopia pidettäväksi kirjastossa, koululla tai muussa sopivassa paikassa. Muistathan varata kirjavinkkauksen ajoissa, viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa!

Myös lainauskäynnille tullessa kannattaa ottaa etukäteen yhteyttä kirjastoon, jos halutaan lainata esim. tietokirjoja tietystä aiheesta tai ryhmälle sopivia fantasiakirjoja. Tällöin kirjasto voi varautua vierailuun keräämällä aineistoa valmiiksi ja tilaamalla tarvittaessa aineistoa myös muista toimipisteistä.

Koululuokalle voidaan tehdä oma kirjastokortti ja halutessaan luokka voi varata pääkirjastosta tai jostakin lähikirjastosta itselleen myös vakituisen kirjastotunnin kerran viikossa tai harvemmin. Koululuokan kirjastokortti on voimassa vuoden kerrallaan. Kirjastoa voi käyttää myös oppimisen ympäristönä!

Kirjastopolku

Kirjaston ja koulujen yhteistyön perustana on kirjastopolku, joka on osa Vaasan kaupungin kulttuuriopetussuunnitelmaa (HUOM! ruotsiksi osa varsinaista opetussuunnitelmaa). Kirjastopolun sisällöt ovat etusijalla kouluille tarjottavissa palveluissa. Kirjastopolkuun kuuluvat seuraavat vaiheet:

Vuosiluokka 1:Kirjasto-opastus

 • Mitä tapahtuu kirjastossa? Kuinka saa kirjastokortin? Miten lainausautomaatti toimii? Mitä on kauhupussissa? Opastuksessa käydään läpi kirjastonkäytön perusasiat ja luetaan ääneen satu.
 • Kirjastoauton avulla opastus on sovellettavissa myös kouluille, joilla on pitkä matka kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Oppilaat saavat tutustua kirjastoautoon ja opastus toteutetaan joko kirjastoautossa tai luokkahuoneessa.

Vuosiluokka 3:Kirjavinkkaus

Vuosiluokka 5:Tiedonhaun opetus

 • Tiedonhaun opetus toteutetaan koulussa. Opetukseen kuuluu hakutehtäviä, joita oppilaat voivat tehdä mobiililaitteilla tai tietokoneilla.

MOBIILITEHTÄVÄT

Vuosiluokka 7:Amazing Library Race

 • Toiminnallinen tutustuminen pääkirjastoon ja talon muihin toimijoihin

Vuosiluokka 8:Kirjavinkkaus

Ota yhteyttä!

Kun haluat tulla luokkasi kanssa kirjastoon, ota yhteyttä pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle, puh. 06 325 3545 tai omaan lähikirjastoosi.

Jos taas haluat sopia kirjastopolun palveluista tai toivot kirjavinkkarin vierailua koulullesi, ota yhteys kirjastopedagogeihin:

Suomenkieliset esikoululaiset ja vuosiluokkien 1-2 opastukset ja vinkkaukset, vuosiluokan 5 tiedonhakutehtävät: kirjastopedagogi Leena Seppänen: leena.seppanen@vaasa.fi tai 040 6279 733

Suomenkielisten vuosiluokkien 3-9 ja toisen asteen kirjavinkkaukset, pääkirjaston ryhmäopastukset: kirjastopedagogi Terhi Piikkilä: terhi.piikkila@vaasa.fi tai 040 567 3588

Ruotsinkieliset päiväkotiryhmät, esikoululaisten ja vuosiluokkien 1-2 opastukset: kirjastopedagogi Anna-Maija Koskimies: anna-maija.koskimies@vaasa.fi tai 040 647 6995

Ruotsinkielisten vuosiluokkien 3-9 ja toisen asteen opastukset ja kirjavinkkaukset: kirjastopedagogi Tanja Fagerholm: tanja.fagerholm@vaasa.fi tai 040 352 3543

Koulukirjastot

Vaasan koulukirjastoja ylläpitävät yhteistyönä Vaasan kaupunginkirjasto sekä koulut. Koulukirjastojen kokoelmat ovat vain koulujen käytössä. Koulukirjastojen verkkokirjastot ovat vain tiedonhakua varten, eikä siellä pysty uusimaan tai varaamaan lainoja.

Vaasan koulukirjastot:

Borgaregatans skola

Gerby skola

Haga skola

Hietalahden koulu

Isolahden koulu

Keskuskoulu

Länsimetsän koulu

Merenkurkun koulu

Nummen koulu

Onkilahden yhtenäiskoulu 1-6

Onkilahden yhtenäiskoulu 7-10

Vasa övningsskola grundskolan 

Vasa övningsskola gymnasiet 

Vikinga skola

TET-oppilaaksi kirjastoon

Vaasan kaupunginkirjasto ottaa TET-oppilaita tutustumaan kirjastotyöhön.

Pääkirjasto

Pääkirjastoon otetaan pääsääntöisesti yksi TET-oppilas/harjoittelujakso.

TET-oppilaat pyritään tutustuttamaan monipuolisesti kirjastotyöhön pääkirjaston eri osastoilla. Yleisiä työtehtäviä ovat hyllytys- ja järjestelytehtävät, poistokirjojen leimaus ja pienimuotoisten aineistonäyttelyiden järjestäminen.

Jos haluat TET-oppilaaksi pääkirjastoon, ota yhteys palvelupäällikkö Anna Pakkaan anna.pakka@vaasa.fi

Lähikirjastot

Seuraavat lähikirjastot ottavat TET-oppilaita, pääsääntöisesti yhden oppilaan/harjoittelujakso. Jos haluat TET-oppilaaksi lähikirjastoon, voit ottaa suoraan yhteyttä:

Palosaaren kirjasto: kirjasto.palosaari@vaasa.fi tai 06-325 3571

Variskan kirjasto: kirjasto.variska@vaasa.fi tai 06-325 3575

Vähänkyrön omatoimikirjasto: kirjasto.vahakyro@vaasa.fi tai 06-325 8475

Pääkirjaston lasten- ja nuortenosasto

Pääkirjaston lasten- ja nuortenosasto sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa.

Lastenosaston tunnistat keltaisista kirjahyllyistä

 • Lastenosastolta löydät kuvakirjoja (suomi, ruotsi, englanti), satukirjoja, lastenkirjoja, Opi lukemaan –kirjoja ja runoja.
 • Vanhempainhyllystä löydät tunnetaitokirjoja sekä kirjoja vaikeista, lapsia ja aikuisia askarruttavista aiheista. Suosittelemme, että aikuinen lukee näitä kirjoja yhdessä lapsen kanssa.
 • Musiikkinurkkauksesta löydät lastenmusiikin CD-levyt, laulukirjat ja nuotit sekä lasten elokuvat, äänikirjat ja moniviestimet (kirja + CD).
 • Lasten tietokirjat löytyvät nuortenosaston puolelta, punaisista hyllyistä.

Satuhuone Illusia

Satuhuoneessa järjestetään pääkirjaston satutuokiot ja otetaan vastaan päiväkoti- ja koululaisryhmiä. Muina aikoina satuhuone on vapaasti pienten asiakkaiden ja heidän vanhempiensa käytössä.

Pehmeä matto sopii pienimmillekin kirjastonkäyttäjille. Satuhuoneessa voi lukea, leikkiä, pelata lautapelejä ja koota palapelejä.

 • Lue, leiki, löhöile!
 • Jätä kengät kenkätelineelle ja ulkovaatteet naulakkoon satuhuoneen ulkopuolelle.
 • Jätä lastenvaunut satuhuoneen ulkopuolelle.
 • Älä laita istuintyynyjä päällekkäin ja kiipeä niiden päälle.
 • Älä hypi lattialle istuintyynyjen päältä, sohvalta tai ikkunalaudoilta.
 • Älä heittele leluja tai istuintyynyjä.
 • Älä syö tai juo satuhuoneessa.
 • Laita palapelit, lelut ja istuintyynyt takaisin paikoilleen, kun lähdet satuhuoneesta.
 • Ota huomioon muut lapset ja aikuiset, jotka ovat satuhuoneessa ja lastenosastolla.
 • Aikuinen – lapsi on satuhuoneessa sinun vastuullasi. Älä jätä lasta satuhuoneeseen ilman valvontaa.

Pelihuone Pessi

Säännöt:

 • Voit käyttää pelihuoneessa seuraavia pelikonsoleita: PlayStation 4 ja Xbox 360.
 • Saat pelin ja peliohjaimet lasten- ja nuortenosaston palvelutiskiltä. Jätä kirjastokorttisi henkilökunnalle pelaamisen ajaksi. Henkilökunta tulee avaamaan pelikaapin oven.
 • Voit viedä pelihuoneeseen yhden pelin kerrallaan.
 • Peliaika on 1 tunti / pelaaja tai ryhmä päivän aikana.
 • Pelihuoneessa voi olla samaan aikaan enintään 4 henkilöä.
 • Ota huomioon muut pelaajat ja käyttäydy asiallisesti.
 • Älä syö tai juo pelihuoneessa.
 • Olet pelivuoron aikana vastuussa pelistä ja pelihuoneen laitteista.
 • Jos et noudata näitä sääntöjä, sinulle tulee tauko pelaamisesta.
 • Kun lopetat pelaamisen, palauta peli ja peliohjaimet palvelutiskille. Saat kirjastokorttisi takaisin.
 • Pelaa ja pidä hauskaa, mutta älä metelöi.

Tervetuloa pelaamaan!

Nuortenosaston hyllyt ovat punaiset

 • Nuortenosastolta löydät nuortenkirjat, sarjakuvat, vitsikirjat ja vieraskieliset lasten- ja nuortenkirjat (muut kielet kuin suomi, ruotsi, englanti)
 • Nuortenkirjoissa on erikseen selkokirjat, kummituskirjat, urheilukirjat (urheiluaiheiset romaanit) ja hevoskirjat. Hevoskirjahyllyssä ovat myös hevos- ja ratsastusaiheiset tietokirjat.
 • Tietokirjoista löytyy sopivia kirjoja sekä lapsille että nuorille.
 • Valkoisessa hyllyssä ovat konsolipelit, nuorten ja nuorten aikuisten elokuvat ja nuorten äänikirjat.
 • Nuorten asiakkaiden käytössä on kaksi tietokonetta ja yksi hakukone.

Nuorten aikuisten suomen- ja ruotsinkieliset romaanit, fantasiakirjat, scifi-kirjat ja mangasarjakuvat ovat portaikon ympärillä olevissa hyllyissä.

Väritarrat

Olemme jakaneet osan kirjallisuudesta genren, eli lajityypin mukaan. Tällöin löydät kirjan selkämyksestä väritarran, joka kertoo siitä, mihin genreen kirja kuuluu. Osa genrekirjallisuudesta on sijoitettu omaan hyllyyn, kun taas osan löydät muun kirjallisuuden seasta.

Kirjastossa käytössä olevat väritarrat

Lasten- ja nuortenkirjat

Fantasia Fantasia Hevoset Hevoskirjat Jännitys Jännitys Kummitukset Kummituskirjat Novellit Novellit Opi lukemaan Opi lukemaan

Queer Queer Scifi Scifi Selkokirjat Selkokirjat Urheilu Urheilukirjat Vitsit Vitsit

Kausikirjat

Joulu Joulu Kesä Kesä Kevät Kevät Pääsiäinen Pääsiäinen Syksy Syksy Talvi Talvi

Kuvakirjat

Etsiskely Etsi ja löydä! Joulu Joulu Kesä Kesä Kevät Kevät Koulu Koulu Kulkuneuvot/liikenne Kulkuneuvot ja liikenne
Perhe ja arki Perhe ja arki Queer Queer Selkokirjat Selkokirjat Syksy Syksy Talvi Talvi Terveys Terveys, lääkäri, sairaalat
Vanhempainhylly Vanhempainhylly

Tervetuloa kirjastoon!