Sökning

Tips för användning av det nya webbiblioteket Finna (uppdaterat 27.4)

Välkommen till det nya webbiblioteket!

RESERVERA MATERIAL

På vår nya webbsida reserveras material på ett liknande sätt som på de gamla sidorna.

Logga in via länken i övre högra hörnet. Du behöver ditt bibliotekskorts nummer och PIN-kod.

Sök sedan upp verket du vill reservera genom att skriva in t.ex. verkets eller författarens namn i sökfältet. Klicka på verket du hittar bland sökresultaten för att komma till bokens beståndsuppgifter: du ser om den är tillgänglig eller utlånad och antal reservationer, om den redan är reserverad.

Ovanför beståndsuppgifterna ser du knappen ”Reservera titeln”. Klicka på den, välj hämtbibliotek och klicka till sist ”Reservera”.

  • Det går inte att reservera tidskrifter i webbiblioteket ännu.
  • Reservationsnumret och sista hämtdagen för din reservation syns inte ännu i webbiblioteket. Reservationsnumret och sista hämtdagen hittar du i det ankomstmeddelande du får. Ankomstmeddelandet får du antingen som SMS, e-post eller brev enligt det val du meddelat biblioteket.

PARALLELLKORT

Du kan lägga till flera bibliotekskort till ditt användarkonto. Genom det ser du t.ex. låneuppgifter för barn i din vårdnad. För att lägga till flera bibliotekskort till ditt användarkonto, behöver du bibliotekskortets nummer och kortets PIN-kod. Du kan också namnge korten som kopplats till ditt konto för att underlätta användningen av webbiblioteket.

Lägg till ett bibliotekskort till ditt konto genom att logga in med bibliotekskortets nummer och PIN-kod via länken uppe till höger på sidan. Klicka på ditt namn uppe till höger på sidan, välj Bibliotekskort och Lägg till bibliotekskort / parallellkort.

BIBLIOTEKEN

Du hittar info om de olika biblioteken i menyn på första sidan. Klicka på rullmenyn under texten öppettider för att få fram det bibliotek du vill läsa om.

På höger sida om öppethållningstiderna finns olika symboler där du får fram mer information. Om du till exempel klickar på telefonen får du fram bibliotekets telefonnummer. Länken ”Info om biblioteket” innehåller mera info om biblioteket och vilka tjänster enheten i fråga erbjuder.

EGNA LISTOR

Det har inte varit möjligt att flytta kundernas egna listor automatiskt från det gamla till det nya webbiblioteket. Därför har vi öppnat en möjlighet för våra kunder att under en begränsad tid läsa sina tidigare listor och t.ex. skapa nya listor direkt i det nya Finna-webbiblioteket. Du hittar dina tidigare listor genom att logga in med bibliotekskortets nummer och pin-kod på sidan https://test.kirjasto.vaasa.fi/

I det nya Finna-webbiblioteket https://vaasankirjasto.finna.fi/ kan du skapa egna listor genom att klicka på kartnåls-ikonen i högra kanten av listan på sökträffar, eller genom att klicka på länken ”Lägg till i favoriter” i informationen om ett enskilt exemplar.

FÖRNYANDE AV LÅN

Om du har över 200 lån kan du tills vidare inte förnya lånen via webbiblioteket. Kontakta i så fall alltid biblioteket för att förnya lånen, tel:

LÅNEHISTORIK

Du kan följa upp din lånehistorik i Finna. Logga in med ditt bibliotekskorts nummer och din PIN-kod. Klicka på ikonen med ditt namn, välj sedan ”Min profil” och under ”Inställningar för bibliotekskortet” och rubriken ”Spara lånehistorik:” välj ”För alltid”.

Du kommer åt din lånehistorik endast när du är inloggad som kund i Finna och historiken är inte synlig för andra kunder eller bibliotekspersonal.

VAR I BIBLIOTEKET FINNS BOKEN

När du har kontrollerat att en bok finns tillgänglig i biblioteket, kolla först under Hylla vilken klass boken finns i och huruvida den hör till någon skönlitterär genre, eller om den står i snabblånshyllan. Största delen av böckerna står i alfabetisk ordning enligt författarens efternamn.

T.ex. Camilla Läckbergs deckare Vingar av silver finns i thrillerhyllan eller i snabblånshyllan under LÄC.

Susanna Alakoskis roman Håpas du trifs bra i fengelset finns i klass 84.31 och står i hyllan under ALA.

Böcker med flera författare utgör undantag. Eftersom katalogiseringsreglerna har varierat genom åren kan boken stå i sin hyllklass alfabetiserad enligt första författaren, eller enligt bokens titel.  Om boken finns tillgänglig vid biblioteket lönar det sig således att kolla båda ställena.

Om boken är redigerad står den i hyllan alfabetiserad enligt titeln. T.ex. Positiv specialpedagogik finns i klass 38.55 och står i hyllan under POS.

Be personalen om hjälp om du inte hittar den bok du söker!