Haku

Vinkkejä uuden verkkokirjasto Finnan käyttöön (päivitetty 27.4.)

Tervetuloa Finnan käyttäjäksi!

VARAAMINEN

Uusilla kotisivuillamme varaaminen tapahtuu hyvin samaantapaan kuin vanhoillakin sivuilla.

Kirjaudu ensin oikean yläkulman painikkeesta sisään verkkokirjastoon. Tähän tarvitset kirjastokorttisi numeron ja PIN-koodisi.

Kirjoita tämän jälkeen hakulaatikkoon esim. haluamasi teoksen tai kirjailijan nimi. Kun saat hakutuloksen, klikkaa haluamasi teoksen tiedot auki. Nyt avautuvassa näkymässä ovat kirjan saatavuustiedot; onko se paikalla vai lainassa ja mahdollisten varausten määrä.

Saatavuustietojen yläpuolella on painike, jossa lukee ”varaa teos”. Paina sitä, valitse haluamasi noutopaikka ja paina lopuksi ”varaa”.

  • Lehtiä ei voi toistaiseksi varata verkkokirjaston kautta.
  • Saapuneen varauksen varausnumero ja viimeinen noutopäivä ei toistaiseksi näy verkkokirjastossa. Tarkista varausnumero ja viimeinen noutopäivä noutoilmoituksestasi, jonka olet saanut oman valintasi mukaan joko tekstiviestinä, sähköpostilla tai kirjeenä.

RINNAKKAISKORTIT

Voit liittää verkkokirjaston käyttäjätiliin useita kirjastokortteja. Tällä tavoin näet myös esimerkiksi huollettavien lasten lainaustiedot kirjautuessasi verkkokirjastoon. Jos haluat lisätä käyttäjätilillesi muita kirjastokortteja, tarvitset lisättävän kirjastokortin numeron sekä kortin tunnusluvun eli PIN-koodin.

Voit myös antaa käyttäjätiliin liitetyille korteille nimen helpottaaksesi asiointia verkkokirjastossa.

Lisää kirjastokortti omalle tilille kirjautumalle kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla oikean yläreunan ”Kirjaudu”-panikkeesta. Klikkaa nimeäsi sivun oikeassa yläkulmassa, valitse Kirjastokortit ja Lisää kirjastokortti / rinnakkaiskortti.

KIRJASTOT

Pääset katsomaan eri kirjastojen tietoja etusivulla olevasta valikosta. Klikkaa aukioloajat sanan alapuolella olevasta vetovalikosta haluamasi kirjasto esiin.

Aukioloaikojen oikealla puolella on erilaisia symboleita, joiden takaa löydät tietoa. Jos klikkaat esim. puhelimen kuvaa, saat näkyviin kirjaston puhelinnumeron. Linkin ”palvelupisteen tiedot” takaa löydät enemmän tietoa kirjastosta ja mitä palveluita kyseinen yksikkö tarjoaa.

OMAT LISTAT

Asiakkaiden omia listoja ei ole ollut mahdollista siirtää automaattisesti vanhasta verkkokirjastosta uuteen verkkokirjastoon. Siksi vanhasta verkkokirjastosta voi rajoitetun ajan käydä katsomassa omia listoja ja niiden pohjalta esim. laatia itse uusia listoja uuteen Finna-verkkokirjastoon. Löydät vanhat listat kirjautumalla asiakastunnuksella ja pin-koodilla sivulle https://test.kirjasto.vaasa.fi/

Uudessa Finna-verkkokirjastossa https://vaasankirjasto.finna.fi/ voit tehdä omia listoja klikkaamalla nasta-ikonia aineistohaun tuloslistan oikeassa laidassa. Voit vaihtoehtoisesti klikata ”Lisää suosikkeihin” linkkiä yksittäisen aineistokappaleen tiedoissa.

LAINAUSHISTORIA

Voit seurata lainaushistoriaasi Finnassa. Kirjautu sisään Finnaan kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla. Klikkaa ikonia, jossa on nimesi, valitse tämän jälkeen ”omat tiedot” ja ”kirjastokortin asetukset”. Otsikon ”tallenna lainaushistoria” kohdalla valitse ”aina.”

Pääset katsomaan lainaushistoriaasi vain silloin, kun olet kirjautunut asiakkaana sisään Finnaan. Lainaushistoriasi ei näy muille asiakkaille tai kirjaston henkilökunnalle.

UUSIMINEN

Jos sinulla on yli 200 lainaa, lainoja ei toistaiseksi voi uusia verkkokirjaston kautta. Ota tässä tapauksessa aina yhteys kirjastoon uusimista varten, puh: 06-325 3533.

MISSÄ KIRJA ON KIRJASTOSSA

Kun olet katsonut, että joku kirja on paikalla kirjastossa, katso ensin kohdasta Hylly, missä luokassa se on, kuuluuko se johonkin kaunokirjalliseen genreen tai onko se pikalainahyllyssä. Suurin osa kirjoista on aakkosissa kirjailijan sukunimen mukaisessa järjestyksessä.

Esim. Camilla Läckbergin dekkari Naiset vailla armoa löytyy Jännityshyllystä tai pikalainahyllystä kohdasta LÄC.

Susanna Alakosken romaani Pumpulienkeli on luokassa 84.2 ja hyllyssä kohdassa ALA. 

Poikkeuksen muodostavat kirjat, jossa on monta kirjoittajaa. Luettelointisäännöt ovat muuttuneet vuosien saatossa, joten kirja saattaa löytyä luokastaan aakkostettuna ensimmäisen kirjoittajan mukaisesti tai sitten kirjan nimen mukaisesti. Jos kirja on paikalla kirjastossa kannattaa siis katsoa molemmat kohdat.

Jos kirjalla on toimittaja, kirja löytyy hyllystä kirjan nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä, esim. Varhaiskasvatuksen käsikirja / Eeva Hujala ja Leena Turja (toim.) löytyy luokasta 38.51 kohdasta VAR.

Kysy apua henkilökunnalta, jos et löydä haluamaasi teosta!