Sökning

Tips för användning av det nya webbiblioteket Finna

kuva

Reservera material

Sök sedan upp verket du vill reservera genom att skriva in t.ex. verkets eller författarens namn i sökfältet. Klicka på verket du hittar bland sökresultaten för att komma till bokens beståndsuppgifter: du ser om den är tillgänglig eller utlånad och antal reservationer, om den redan är reserverad.

Ovanför beståndsuppgifterna ser du knappen ”Reservera titeln”. Klicka på den, välj hämtbibliotek och klicka till sist ”Reservera”.

Reservationsnumret och sista hämtdagen för din reservation syns inte ännu i webbiblioteket. Reservationsnumret och sista hämtdagen hittar du i det ankomstmeddelande du får. Ankomstmeddelandet får du antingen som SMS, e-post eller brev enligt det val du meddelat biblioteket.

Välj avhämntningsplats

När du loggar in i det nya Finna-webbiblioteket första gången, nollställs avhämtningsplatsen för reservationer. Bokbussen är först på listan och därför automatiskt förvald. När du byter avhämtningsplats i egna uppgifter, är det i fortsättningen din avhämtningsplats.

Parallellkort

Du kan lägga till flera bibliotekskort till ditt användarkonto. Genom det ser du t.ex. låneuppgifter för barn i din vårdnad. För att lägga till flera bibliotekskort till ditt användarkonto, behöver du bibliotekskortets nummer och kortets PIN-kod. Du kan också namnge korten som kopplats till ditt konto för att underlätta användningen av webbiblioteket.

Lägg till ett bibliotekskort till ditt konto genom att logga in med bibliotekskortets nummer och PIN-kod via länken uppe till höger på sidan. Klicka på ditt namn uppe till höger på sidan, välj Bibliotekskort och Lägg till bibliotekskort / parallellkort.

Bibliotekskort i telefon

I webbiblioteket finns ett digitalt bibliotekskort, som du kan använda som ett vanligt bibliotekskort i din telefon.

Logga först in i webbiblioteket med ditt bibliotekskorts nummer samt din PIN-kod. Uppe till höger på sidan, bredvid menyn ser du en ikon som föreställer ett huvud (och beroende på skärmens storlek, även ditt namn). Klicka på ikonen och välj ”Bibliotekskort” i rullgardinsmenyn. Här ser du vilka kort som är länkade till ditt konto, samt streckkoden som du kan använda t.ex. då du lånar med automaterna i biblioteket.

Biblioteken

Du hittar info om de olika biblioteken i menyn på första sidan. Klicka på rullmenyn under texten öppettider för att få fram det bibliotek du vill läsa om.

På höger sida om öppethållningstiderna finns olika symboler där du får fram mer information. Om du till exempel klickar på telefonen får du fram bibliotekets telefonnummer. Länken ”Info om biblioteket” innehåller mera info om biblioteket och vilka tjänster enheten i fråga erbjuder.

Egna listor

Det var inte möjligt att automatiskt flytta kundernas egna listor från det gamla webbiblioteket till det nya. Under en begränsad tid möjliggjorde vi åtkomst till de egna listorna genom inloggning i det gamla webbiblioteket. Från och med juli 2021 är det gamla webbiblioteket helt stängt.

I Finna-webbiblioteket kan du skapa egna listor genom att klicka på kartnåls-ikonen i högra kanten av listan på sökträffar, eller genom att klicka på länken ”Lägg till i favoriter” i informationen om ett enskilt exemplar.

Lånehistorik

Du kan följa upp din lånehistorik i Finna. Logga in med ditt bibliotekskorts nummer och din PIN-kod. Klicka på ikonen med ditt namn, välj sedan ”Min profil” och under ”Inställningar för bibliotekskortet” och rubriken ”Spara lånehistorik:” välj ”För alltid”.

Du kommer åt din lånehistorik endast när du är inloggad som kund i Finna och historiken är inte synlig för andra kunder eller bibliotekspersonal.

Systemet sparar lånehistoriken för 6 månader. Om du vill spara lånehistoriken för en längre tid, kan du göra en egen favoritlista och spara din lånehistorik regelbundet genom att använda ” Kopiera till favoriter” på sidan med lånehistorik.

Förnyande av låm

Om du har över 200 lån kan du tills vidare inte förnya lånen via webbiblioteket. Kontakta i så fall alltid biblioteket för att förnya lånen, tel: 06-325 3533.

Inloggning till Finna-tjänsterna

Med Vasa stads bibliotekskort kan du också logga in i den nationella Finna tjänsten, men som inloggad kan du bara se uppgifter som gäller lån, reservationer och avgifter i Vasa stadsbibliotek. I den nationella Finna-tjänsten kan du söka material i alla Finna-bibliotek, men med Vasa stads bibliotekskort kan du bara reservera material som hör till Vasa stadsbibliotek eller logga in till Vasa stadsbiblioteks databaser. Man kan inte beställa fjärrlån direkt från ett annat bibliotek, utan de beställs via Vasa stadsbiblioteks sida.

Var i biblioteket finns boken

När du har kontrollerat att en bok finns tillgänglig i biblioteket, kolla först under Hylla vilken klass boken finns i och huruvida den hör till någon skönlitterär genre, eller om den står i snabblånshyllan. Största delen av böckerna står i alfabetisk ordning enligt författarens efternamn.

T.ex. Camilla Läckbergs deckare Vingar av silver finns i thrillerhyllan eller i snabblånshyllan under LÄC.

kuva kuva

Susanna Alakoskis roman Håpas du trifs bra i fengelset finns i klass 84.31 och står i hyllan under ALA.


kuva kuva

Böcker med flera författare utgör undantag. Eftersom katalogiseringsreglerna har varierat genom åren kan boken stå i sin hyllklass alfabetiserad enligt första författaren, eller enligt bokens titel. Om boken finns tillgänglig vid biblioteket lönar det sig således att kolla båda ställena.

Om boken är redigerad står den i hyllan alfabetiserad enligt titeln. T.ex. Positiv specialpedagogik finns i klass 38.55 och står i hyllan under POS.


kuva kuva

Be personalen om hjälp om du inte hittar den bok du söker!