Haku

Vinkkejä Finnan käyttöön

kuva

Varaaminen

Kirjaudu ensin oikean yläkulman painikkeesta sisään verkkokirjastoon. Tähän tarvitset kirjastokorttisi numeron ja PIN-koodisi.

Kirjoita tämän jälkeen hakulaatikkoon esim. haluamasi teoksen tai kirjailijan nimi. Kun saat hakutuloksen, klikkaa haluamasi teoksen tiedot auki. Nyt avautuvassa näkymässä ovat kirjan saatavuustiedot; onko se paikalla vai lainassa ja mahdollisten varausten määrä.

Saatavuustietojen yläpuolella on painike, jossa lukee ”varaa teos”. Paina sitä, valitse haluamasi noutopaikka ja paina lopuksi ”varaa”.

Saapuneen varauksen varausnumero ja viimeinen noutopäivä ei toistaiseksi näy verkkokirjastossa. Tarkista varausnumero ja viimeinen noutopäivä noutoilmoituksestasi, jonka olet saanut oman valintasi mukaan joko tekstiviestinä, sähköpostilla tai kirjeenä.

Noutopaikan valinta

Kun kirjaudut ensimmäisen kerran uuteen verkkokirjasto Finnaan, tarkista varaustesi noutopaikka. Noutopaikan automaattisena valintana on listassa ensimmäisenä oleva yksikkö eli kirjastoauto. Kun vaihdat ensimmäisellä kerralla tietoihisi haluamasi noutopaikan, se pysyy jatkossa oletuksena.

Rinnakkaiskortit

Voit liittää verkkokirjaston käyttäjätiliin useita kirjastokortteja. Tällä tavoin näet myös esimerkiksi huollettavien lasten lainaustiedot kirjautuessasi verkkokirjastoon. Jos haluat lisätä käyttäjätilillesi muita kirjastokortteja, tarvitset lisättävän kirjastokortin numeron sekä kortin tunnusluvun eli PIN-koodin.

Voit myös antaa käyttäjätiliin liitetyille korteille nimen helpottaaksesi asiointia verkkokirjastossa.

Lisää kirjastokortti omalle tilille kirjautumalle kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla oikean yläreunan ”Kirjaudu”-panikkeesta. Klikkaa nimeäsi sivun oikeassa yläkulmassa, valitse Kirjastokortit ja Lisää kirjastokortti / rinnakkaiskortti.

Kirjastokortti puhelimessa

Verkkokirjastossa on digitaalinen kirjastokortti, jota voit käyttää puhelimellasi tavallisena kirjastokorttina.

Kirjaudu ensin verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla. Sivun oikeassa yläkulmassa, valikon vieressä näkyy ihmishahmo-kuvake (ja nimesi, riippuen näytön koosta). Klikkaa sitä ja valitse vetovalikosta kohta ”kirjastokortit”. Tässä näkymässä on tiliisi liitetyt käyttäjätunnukset ja viivakoodi, jota voit käyttää kirjastossa lainaamiseen esim. automaateilla.

Kirjastot

Pääset katsomaan eri kirjastojen tietoja etusivulla olevasta valikosta. Klikkaa aukioloajat sanan alapuolella olevasta vetovalikosta haluamasi kirjasto esiin.

Aukioloaikojen oikealla puolella on erilaisia symboleita, joiden takaa löydät tietoa. Jos klikkaat esim. puhelimen kuvaa, saat näkyviin kirjaston puhelinnumeron. Linkin ”palvelupisteen tiedot” takaa löydät enemmän tietoa kirjastosta ja mitä palveluita kyseinen yksikkö tarjoaa.

Omat listat

Asiakkaiden omia listoja ei ollut mahdollista siirtää automaattisesti vanhasta verkkokirjastosta uuteen verkkokirjastoon. Siksi vanhasta verkkokirjastosta pystyi rajoitetun ajan katsomaan omia listoja. Vanha verkkokirjasto on suljettu lopullisesti heinäkuussa 2021.

Finna-verkkokirjastossa voit tehdä omia listoja klikkaamalla nasta-ikonia aineistohaun tuloslistan oikeassa laidassa. Voit vaihtoehtoisesti klikata ”Lisää suosikkeihin” linkkiä yksittäisen aineistokappaleen tiedoissa.

Lainaushistoria

Voit seurata lainaushistoriaasi Finnassa. Kirjaudu sisään Finnaan kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla. Klikkaa ikonia, jossa on nimesi, valitse tämän jälkeen ”Omat tiedot” ja ”Kirjastokortin asetukset”. Otsikon ”Lainaushistorian säilytys” kohdalla valitse ”aina.”

Uusiminen

Jos sinulla on yli 200 lainaa, lainoja ei toistaiseksi voi uusia verkkokirjaston kautta.

Ota tässä tapauksessa aina yhteys kirjastoon uusimista varten, puh: 06-325 3533.

Finna-palveluihin kirjautuminen

Vaasan kirjastokortilla voi myös kirjautua valtakunnalliseen Finnaan, mutta sieltä näkee vain Vaasan kaupunginkirjastossa tehdyt lainat, varaukset ja maksut. Valtakunnallisessa Finnassa voi hakea kaikkien Finna-kirjastojen aineistoja, mutta Vaasan kaupunginkirjaston kortilla voi varata ainoastaan Vaasan kaupunginkirjaston aineistoa tai kirjautua Vaasan kaupunginkirjaston tietokantoihin. Kaukolainoja ei myöskään voi tilata suoraan toisista Finna-kirjastoista vaan Vaasan kaupunginkirjaston kautta.

Missä kirja on kirjastossa

Kun olet katsonut, että joku kirja on paikalla kirjastossa, katso ensin kohdasta Hylly, missä luokassa se on, kuuluuko se johonkin kaunokirjalliseen genreen tai onko se pikalainahyllyssä. Suurin osa kirjoista on aakkosissa kirjailijan sukunimen mukaisessa järjestyksessä.

Esim. Camilla Läckbergin dekkari Naiset vailla armoa löytyy Jännityshyllystä tai pikalainahyllystä kohdasta LÄC

kuva kuva

Susanna Alakosken romaani Pumpulienkeli on luokassa 84.2 ja hyllyssä kohdassa ALA.


kuva kuva

Poikkeuksen muodostavat kirjat, jossa on monta kirjoittajaa. Luettelointisäännöt ovat muuttuneet vuosien saatossa, joten kirja saattaa löytyä luokastaan aakkostettuna ensimmäisen kirjoittajan mukaisesti tai sitten kirjan nimen mukaisesti. Jos kirja on paikalla kirjastossa kannattaa siis katsoa molemmat kohdat.

Jos kirjalla on toimittaja, kirja löytyy hyllystä kirjan nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä, esim. Varhaiskasvatuksen käsikirja / Eeva Hujala ja Leena Turja (toim.) löytyy luokasta 38.51 kohdasta VAR.


kuva kuva

Kysy apua henkilökunnalta, jos et löydä haluamaasi teosta!