eKirjasto on palvelu, jonka kautta löydät helposti kirjaston e-aineistot, kuten e-kirjat, äänikirjat, musiikkipalvelut ja elokuvat. eKirjastoon ei kirjauduta sisään, vaan kirjautuminen tapahtuu lainauksen tai varauksen yhteydessä. Lainaamista, varaamista ja musiikin kuuntelua varten tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän PIN-koodin.
Palveluiden suorat linkit:
Kirjat ja äänikirjat
Löydät Biblio-palvelusta e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Valikoimassa on ruotsin-, englannin- ja suomenkielisten e-kirjojen ja e-äänikirjojen lisäksi kirjoja myös mm. arabiaksi, saksaksi ja venäjäksi.
Ellibs-palvelusta löydät valtakunnallisen lasten ja nuorten e-kirja ja äänikirjakokoelman. Kokoelmassa on kirjoja suomeksi ja ruotsiksi. Ellibs-palvelusta löydät myös pienen kokoelman aikuisten kirjallisuutta. Aikuisten aineisto on hankittu Ellibsin ollessa kirjaston pääasiallinen e-kirjapalvelu.
Voit kuunnella Celian e-äänikirjoja, jos painetun kirjan lukeminen on vamman, sairauden tai niihin rinnastettavan syyn vuoksi sinulle vaikeaa.
Lehdet
Voit lukea Ilkka-Pohjalaisen, Vasabladetin ja kymmenet muut kotimaiset sanomalehdet ePress-palvelussa.
Palvelua voi käyttää kirjastossa asiakastietokoneilla, hubleteilla ja lehtilukukoneilla. Samaan aikaan palvelua voi käyttää rajoitettu määrä käyttäjiä.
Tämä sanoma- ja aikakauslehtien palvelu tarjoaa sinulle luettavaa yli 100:sta maasta useilla eri kielillä.
Palvelua voi käyttää omalla laitteella missä vain. Samaan aikaan palvelua voi käyttää rajoitettu määrä käyttäjiä.
Kirjaston ulkopuolella ollessasi kirjaudu verkkokirjastoon ja seuraa tätä linkkiä PressReaderiin.
eMagz Remote-palvelun kautta voit lukea kotisohvallasi kotimaisia aikakauslehtiä. Palvelun kautta on luettavissa seuraavat lehdet: Et-lehti, Gloria, Ihana, Kamera-lehti, Kippari, Kotiliesi käsityö, Me Naiset, Puutarhan Aarteet, Suomen Kuvalehti, Tekniikan Maailma, Tiede Luonto, Tuulilasi, Unelmien Talo & Koti.
Yhtäaikaisten käyttäjälisenssien määrä on rajoitettu, joten jos lehti ei ensi yrityksellä ole vapaana, kannattaa yrittää uudelleen.
Elokuvat ja musiikki
Voit käyttää Viddla elokuvien suoratoistopalvelua kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Voit lainata Viddlasta korkeintaan 3 elokuvaa kuukaudessa.
Löydät palvelusta pääosin klassista musiikkia. Palvelussa on jonkin verran myös elokuvamusiikkia, kansan- ja jazzmusiikkia sekä bluesia.
Voit kuunnella eri aikakausien jazzia tässä palvelussa.
Verkossa vapaasti saatavilla olevia aineistoja
Tiesitkö, että verkosta löytyy kirjaston tarjoaman e-aineiston lisäksi maksutta paljon muuta vapaasti saatavilla olevaa aineistoa? Olemme koonneet linkkejä, jotka johtavat vapaasti luettaviin e-kirjoihin ja muuhun materiaaliin.
Vasaensis
Voit tutustua Vaasan aluetta käsittelevään vanhaan kirjallisuuteen ja pienpainatteisiin tämän palvelun avulla.
Project Gutenberg
Klassikkojen ystävien aarreaitta.
Projekti Lönnrot
Kotimaisia suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia sekä suomenkielistä käännöskirjallisuutta.
Klassikkokirjasto
Suomen- ja ruotsinkielisiä klassikoita sähköisessä versioissa sekä niihin liittyvää tutkimustietoa.
Kirjastot.fi:n Digi
Yleisten kirjastojen digitoituja aineistoja, kuten paikallis- ja erikoiskokoelmiin kuuluvia teoksia.
Kansalliskirjaston Digi
Sanomalehtiä, klassikkokirjoja, musiikkia, pergamenttikokoelma ja paljon
muuta. Löydät täältä esim. Helsingin Sanomien vuosikerrat 1920-luvulle saakka.
Helmi
Kansalliskirjaston kokoelmien helmiä: kirjoja, pienpainatteita, karttoja,
nuotteja, kuvia ja käsikirjoituksia.
Runotietokanta
Lahden kaupunginkirjaston käännösrunoaiheinen tietokanta, joka sisältää viitteitä maailmanlyriikan suomennoksiin antiikin ajasta nykyaikaan.
Elävä muisti ja Elonet
Elävä muisti on KAVIn audiovisuaalinen aikamatka Suomen historiaan ja Elonet on suomalainen elokuvatietokanta. Elonetissä on katsottavissa yli
200 kotimaista elokuvaa!
Iltasatu
Sähköinen lastensatufoorumi, josta löydät niin klassikkosatuja, kuin myös uusien tekijöiden julkaisemaa suomenkielistä lastenkirjallisuutta.
Children's Library
Sivustolta löydät lastenkirjallisuutta usealla eri kielellä.
Kaino
Kotimaista suomenkielistä kirjallisuutta 1880-luvulta 1930-luvulle.
Kirjasampo
Kirjasammosta löydät kiinnostavia kirjailijoita, kirjoja ja uusia lukukokemuksia. Palvelu on kaksikielinen..
Makupalat
Suomen yleisten kirjastojen tuottama monipuolinen linkkihakemisto, johon on koottu lukuisia verkkosivuja.
Finlex
Tietoa Suomen lainsäädännöstä, tuomioistuinten ratkaisuja ja viranomaispäätöksiä.
Suomi.fi
Löydät palvelusta tietoa eri elämäntilanteisiin ja yrityksen elinkaaren vaiheisiin.
Tilastokeskus
Monipuolista tilastollista tietoa Suomesta.
Vaasa
Vaasan kaupungin verkkosivut.
E-aineistojen ohjeet
Kirjat ja äänikirjat
Kirjastossa on kaksi e-kirjapalvelua Ellibs ja Biblio. Molemmista palveluista löydät myös äänikirjoja. Voit selata kokoelmia, vaikka et olisi kirjautunut palveluun. Tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin, jotta voit lainata.
Helpoiten luet ja kuuntelet kirjoja suoraan selaimessa. Silloin et tarvitse ylimääräisiä ohjelmia tai tunnuksia. Selaimessa lukiessa tarvitset verkkoyhteyden.
Voit myös lainata e-kirjoja omalle laitteellesi. Silloin tarvitset lisäksi Adobe ID-tunnuksen ja laitteellesi sopivan lukuohjelman.
Lukeminen ja kuuntelu onnistuvat myös palveluiden omien sovellusten avulla. Löydät ilmaiset Ellibs- ja Biblio Library-sovellukset AppStoresta tai Google Play-kaupasta. Kun avaat Ellibs sovelluksen, valitse kirjastoksi Vaasa ja Fredrika ja kirjaudu sisään.
Ellibsin käyttöohjeet
Voit valita laina-ajaksi 7 tai 28 päivää. Voit palauttaa lainan ennen kuin laina-aika päättyy.
E-kirja voi olla lainassa vain yhdellä asiakkaalla kerrallaan. Jos e-kirja on lainassa, voit varata sen ilmaiseksi. Sinulla voi olla korkeintaan 5 lainaa ja 7 varausta.
Ellibsissä olevat kielikurssit toimivat tietokoneella ja tabletilla. Löydät kielikurssit valitsemalla Tiedostomuoto-valikosta "Verkkoresurssi". Voit valita laina-ajaksi 7 tai 28 päivää. Kullekin kurssille on hankittu yksi yhtäaikainen käyttöoikeus. Voit tehdä kurssista varauksen, jos kurssi ei ole heti saatavilla.
Ohjeet eri laitteille ja lukuohjelmille löydät Ellibsin sivuilta.
Opastusvideo Ellibs e-kirjapalvelun käyttöön
Biblion käyttöohjeet
Jos olet kirjautunut sovellukseen ennen 1.10.2020, joudut kirjautumaan uudestaan pystyäksesi lainaamaan e-kirjoja tai e-äänikirjoja. Aikaisemmin Vaasan kaupunginkirjaston ja Fredrika-kirjastojen tili oli yhteinen. Kun nyt kirjaudut ulos ja sen jälkeen kirjaudut uudestaan sovellukseen, valitse listalta ”Vaasan kaupunginkirjasto – Vasa stadsbibliotek” jos sinulla on Vaasan kaupunginkirjaston kirjastokortti.
Voit lainata enimmillään 8 e-kirjaa tai e-äänikirjaa kuukaudessa.
Laina-aika on 28 vuorokautta.
E-kirjoja ja e-äänikirjoja voi lukea tai kuunnella useampi käyttäjä kerrallaan. Osa kirjoista on kerrallaan vain yhden lukijan tai kuuntelijan käytössä, jolloin lainassa olevan kirjan voi varata. Tarkemmat ohjeet e-kirjojen ja -äänikirjojen käyttöön löytyvät Biblion sivuilta.
Opastusvideo Biblion mobiilisovelluksen käyttöön
Celian käyttöohjeet
Celian äänikirjoja voivat lainata vain lukemisesteiset henkilöt. Pelkästään heikko suomen tai ruotsin kielen taito ei oikeuta Celian kirjojen käyttöön.
Kirjastosta on mahdollista saada tunnukset Celianet-verkkopalvelun käyttöön. Tunnuksilla voit lainata, varata ja kuunnella e-äänikirjoja suoraan Celianetissä.
Kirjastosta voit myös lainata Celian äänikirjoja. Voit kuunnella Celian äänikirjoja cd-soittimella tai tietokoneella, jossa on mp3-ominaisuus.
Ohjeet eri laitteille löydät Celian sivuilta.
Lehdet
Kirjastossa on kaksi e-lehtipalvelua ePress ja PressReader. Molemmissa palveluissa voi olla rajallinen määrä yhtäaikaisia käyttäjiä.
ePressin käyttöohjeet
Voit käyttää palvelua kirjastossa ollessasi. Palvelua voi käyttää kirjastossa asiakastietokoneilla, hubleteilla ja lehtilukukoneilla.
PressReaderin käyttöohjeet
Voit käyttää palvelua kirjastossa ja kirjaston ulkopuolella.
Kirjastossa palvelu toimii asiakaskoneilla ja omalla mobiililaitteellasi, kun käytät kirjaston langatonta verkkoa.
Kirjaston ulkopuolella ollessasi kirjaudu verkkokirjastoon ja seuraa tätä linkkiä PressReaderiin.
eMagz Remoten käyttöohjeet
Lehdet lainataan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.
Voit selailla palvelun etusivulla näkyvää valikoimaa, käytössäsi on myös lehtien arkistot kahdelta vuodelta.
Klikkaa lehden kansikuvaa, jolloin lehti avautuu aukeama kerrallaan. Tekstiä voi lähentää klikkaamalla tai painamalla sivua tai zoomaamalla kahdella sormella.
Palvelun käyttäminen vaatii jatkuvaa internetyhteyttä koko lukemisen ajan. Lukusessio katkeaa joko 15 min viimeisimmästä sivunkäännöstä tai viimeistään 1 h päästä. E-lehtiä ei voi varata eikä niistä mene myöhästymismaksuja.
Luettuasi lehden palaa etusivulle nuolinäppäimellä.
Uloskirjautuminen tapahtuu sivun oikealla ylhäällä olevasta Vaasan kaupunginkirjasto –linkistä.
Elokuvat ja musiikki
Viddlan käyttöohjeet
Viddlasta löytyy yli 350 elokuvaa klassikoista uutuuksiin ja dokumenteista lastenelokuviin. Jatkuvasti kasvava valikoima on räätälöity kirjastokäyttöön. Käyttäjien ikä tarkistetaan lainaamisen yhteydessä suoraan kirjastojärjestelmästä.
Elokuvat lainataan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.
Voit lainata korkeintaan 3 elokuvaa kuukaudessa.
Voit selailla palvelun etusivulla näkyvää valikoimaa tai siirtyä Elokuvat-alasivulle, jossa aineistoa on mahdollista rajata.
Klikkaa elokuvan nimeä tai kansikuvaa, jolloin saat esiin teoksen tiedot.
Elokuva lainataan valitsemalla "Katso elokuva"-painiketta.
Valitse tämän jälkeen pudotusvalikosta Vaasan kirjasto, syötä kirjastokorttisi numero ja PIN-koodisi niille varattuihin paikkoihin. Paina "Katso elokuva"-painiketta.
Elokuvan laina-aika on 48 h. Tänä aikana voit vapaasti kelata elokuvaa edestakaisin ja katsoa sen, vaikka useita kertoja. Voit myös pitää taukoja tai vaihtaa katseluun käyttämääsi laitetta kesken katselun.
Palvelun käyttäminen vaatii jatkuvaa internetyhteyttä koko katsomisen ajan.
Elokuva palautuu automaattisesti laina-ajan jälkeen.
Viddla on tarkoitettu yksityiskäyttöön. Viddla elokuvia ei voi näyttää esim. elokuvakerhoissa.
Viddla elokuvien suoratoistopalvelu on käytettävissä vain Suomessa. Viddla tukee PC, Mac OSX-laitteita sekä Android-laitteita versiosta 6.0 lähtien. Suosittelemme käyttämään palvelua Chrome-selaimella, vaikka palvelu tukee myös muita selaimia. Chromecastia tuetaan Chrome-selaimella kaikilla alustoilla, sen sijaan Smart-TV:tä ei tueta.
Viddlan sivuilta löytyy vastauksia yleisimpiin käyttöön liittyviin kysymyksiin. Jos sinulla on ongelmia Viddlan käyttämisessä, tutustu ensin sivun ohjeisiin.
Naxos Music Libraryn ja Jazz Libraryn käyttöohjeet
Palveluiden yhtäaikaisia käyttäjämääriä on rajoitettu. Samaan aikaan kirjautuneina voi olla Music Libraryssa 5 ja Jazz Libraryssa 1 käyttäjä.
Syötä kirjastokortin numero sille osoitettuun kenttään ja klikkaa Login. Seuraa palvelun omia, englanninkielisiä ohjeita.
Kun lopetat, muista kirjautua palvelusta ulos, jotta seuraava käyttäjä pääsee kirjautumaan palveluun.